Probeer een Gratis Les

Budoclub Tryitout

De oorsprong en symboliek achter de kleur van de banden

Geplaatst: October 24, 2021

Het is algemeen bekend dat de verschillende kleuren van de banden "rang" een mate van bekwaamheid hebben in de vechtsport. Maar wist u dat de bandkleuren die aan elke rangorde zijn toegewezen, op zichzelf al opvallend zijn? Elke kleur heeft een speciale betekenis die bedoeld is om te worden omarmd als onderdeel van de vechtsport reis.

Hoewel het aantal banden en de volgorde van de leerprogressie varieert tussen stijlen en scholen, wordt algemeen aangenomen dat de reis van vechtsporten begint met de witte band en eindigt met zwarte band - het hoogste niveau. Elk van de kleuren tussen beginner en meesterschap staat voor een nieuw niveau van groei en ontwikkeling, het is ook algemeen erkend dat het behalen van een zwarte band het begin van een nieuwe reis markeert.

Dus, wat is de oorsprong van de moderne vechtsport band volgorde? Wat betekenen de kleuren?

Het gebruik van gekleurde banden is een relatief nieuw concept - zelfs in het begin van de 19e eeuw werden banden nog niet gebruikt als een classificatiesysteem. In plaats daarvan kregen studenten alleen een 'menkyo' of een certificaat dat hun prestatieniveau aangaf. Het eerste gebruik van gekleurde riemen gaat terug tot de jaren 1880 met Dr. Jigoro Kano, de grondlegger van Judo. Oorspronkelijk gebruikte Kano slechts twee kleuren, wit en zwart - studenten droegen witte banden terwijl leraren en meesters zwart droegen. Vervolgens werden de banden aangenomen als een rangschikkingssysteem voor zowel studenten als docenten; wit voor beginners en zwart voor experts.

De oorsprong van witte en zwarte banden, evenals de oorsprong van gekleurde banden in de jaren '30 en '40, is algemeen aanvaard. Vanaf dat moment lopen de verhalen echter uiteen over de redenering achter de kleuren die tegenwoordig worden gebruikt.

Mikinosuke Kawaishi, een Japanse judomeester, wordt vaak genoemd als de grondlegger van de kleuren van vechtsport banden. In 1936 verhuisde Kawaishi van Japan naar Frankrijk om judo en Jiu-Jitsu te onderwijzen. Hij ontdekte dat hoewel Japanse studenten tevreden waren met de vele jaren die nodig waren om van de witte band naar de zwarte band te gaan, studenten in de westerse cultuur niet zo geduldig waren. Hij introduceerde de band kleuren om studenten meer een directe erkenning te geven van hun groei, vaardigheden en kennis naarmate ze vorderden naar hun zwarte band. De traditie van gekleurde banden verspreidde zich vervolgens snel naar andere stijlen zoals Taekwondo en Jiu-Jitsu.

 

Wat stellen de kleuren van elke rang voor?

Net als bij stilistische verschillen in de volgorde van de vechtsport band, varieert de symboliek van elke kleur ook enigszins tussen vechtsportscholen. Hieronder staan de meest algemeen aanvaarde symboliek van elke kleur:

WIT staat voor geboorte, zuiverheid en onschuld. Studenten beginnen als witte banden met een schone lei, klaar om hun reis naar kennis te beginnen.

GEEL staat voor de zon, zijn eeuwige energie en de eerste stappen van een vruchtbare reis. Wanneer een zaadje is geplant, begint het langzaam omhoog te reiken naar de zon. In dit stadium beginnen studenten de basisconcepten van vechtsporten te begrijpen en de discipline die nodig is om hun lichaam onder controle te houden.

ORANJE staat ook symbool voor de zon, die nu in intensiteit is toegenomen. De oranje zon zorgt voor aanhoudende groei en volwassenheid aan de zaailing. In dit stadium breiden studenten hun kennis van basisblokken, trappen en stoten uit.

GROEN staat voor het zaad dat door de grond breekt en begint te groeien. Inmiddels hebben studenten een solide basis van kennis in de vechtsport.

BLAUW betekent de lucht; als een plant groeit, reikt hij naar de helderblauwe lucht. Op dit punt in de reis zijn studenten begonnen aan enkele van de moeilijkere technieken om de kunst onder de knie te krijgen.

PAARS staat symbool voor de veranderende kleuren van de lucht bij zonsopgang. In dit stadium leren studenten geavanceerd voetenwerk te perfectioneren en kunnen ze echt hun zinnen zetten op het behalen van de zwarte band.

BRUIN staat voor een zaadje in de oogst - studenten zijn volwassen geworden en zijn klaar om te worden gekweekt tot iets geheel nieuws. Net zoals een boer zijn oogst oogst, worden de resultaten van iemands harde werk eindelijk beloond en worden ze overduidelijk.

ZWART, als kleur, ontstaat wanneer alle kleuren van het lichtspectrum volledig en volledig worden geabsorbeerd. In vechtsporten vertegenwoordigt zwart de duisternis achter de zon en het nieuwe begin daarachter. Dit idee staat symbool voor het leren dat een student heeft gedaan op de verschillende niveaus van de gordel en het begin van hun reis als instructeur.

ROOD is opnieuw, symbolisch voor de zon en haar heetste delen. Op dit punt in de reis wordt een student zich bewust van hoe impactvol, en zelfs hoe verwoestend, hun verworven vaardigheden kunnen zijn. Ze moeten leren om controle en discipline te oefenen in reactie op elke situatie.

Zwarte banden beginnen als een eerste "Dan", wat zich vertaalt naar "eerste graad". Net zoals de reis van witte naar zwarte band, kunnen studenten nu beginnen aan hun zoektocht om een hogere "Dan" als de zwarte band is behaald.

Geniet van de reis

Budoclub Tryitout hoopt dat alle studenten de betekenis achter elke riem en de uitdagingen in elke fase van de vechtsport omarmen