Probeer een Gratis Les

Budoclub Tryitout

vrienden kiezen voor Budoclub Tryitout

Hoe kies je een vechtsport school?

Geplaatst: March 08, 2020

In deze blog geef ik drie tips voor het kiezen van een vechtsport school. Waar kun je op letten als je judo of ju jutsu wilt uitproberen? (judo of ju jutsu lees verder als ju jutsu)

Afstand
Inkoppertje! De meeste mensen doen dit al: je wilt ju jutsu proberen, je zoekt op internet en je gaat naar de vechtsport school die het dichtst bij je huis is. Logisch en prima! Hoe dichterbij, hoe gemakkelijker het is om twee keer per week (of vaker) de gang naar de dojo te maken.

Sfeer
Als je een proefles volgt, let dan vooral op het gevoel dat je krijgt in de dojo. Voelt het veilig? Wordt er serieus geoefend en plezier gemaakt? Hoe behandelen de hoger gegradueerden jou als nieuwkomer? Heten ze je welkom? Zijn ze bereid om je te helpen? Allemaal ‘tell-tale signs’ over de heersende mentaliteit in de dojo. Het helpt als jij je thuis voelt bij die mentaliteit.

Context van het ju jutsu
Deze tip is iets ingewikkelder. Ju Jutsu heeft best veel verschillende verschijningsvormen. Het helpt als jouw persoonlijke doelen aansluiten op de context waarin de dojo traint. Wil jij Ju Jutsu leren om jezelf te kunnen verdedigen in geval van nood? Of wil je vooral veel wedstrijden doen en medailles winnen? Het één sluit het ander niet per sé uit, maar in de praktijk vraagt trainen voor zelfverdediging andere vaardigheden van je dan trainen voor wedstrijden.

Ik gebruik meestal deze tekening ter verduidelijking:

Ju Jutsu is van oorsprong een zelfverdedigingsmethode, die zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld tot krijgskunst en vervolgens tot vechtsport. Dit zijn de drie voornaamste verschijningsvormen van Ju Jutsu. Deze drie gebieden versterken elkaar deels. Maar veel van wat je in het ene gebied leert, is niet vanzelfsprekend toepasbaar in het andere gebied.

Wat is dan de tip? Vraag aan de leraar in welk gebied hij zich voornamelijk bevindt met zijn lessen: zelfverdediging, krijgskunst of vechtsport. Best kans dat het ju jutsu seizoen zich kenmerkt door een mix van alle drie gebieden, maar waarschijnlijk is er één gebied waar de leraar zich het meeste thuis voelt. Als jij je door datzelfde gebied het meest aangetrokken voelt, dan heb je een passende vechtsport school gevonden.

Hoe zit dat voor ons?
Budoclub Tryitout, dé ju jutsu school voor Hardinxveld en omstreken, zit hier:

Ik wissel lessen als beweegkunst en praktische zelfverdediging met elkaar af.

Benieuwd hoe dat gaat? Kom gerust langs voor een proefles.