Probeer een Gratis Les

Budoclub Tryitout

tuimel en stoeien

Hoe ziet je loopbaan er bij Budoclub Tryitout uit?

Geplaatst: March 15, 2020

Goed, je bent na een paar proeflessen lid geworden van Budoclub Tryitout, dé vechtsportschool van Hardinxveld en omstreken. In dit artikel schetsen we hoe je ‘vechtsport-loopbaan’ eruit kan zien bij Budoclub Tryitout.

We gaan er even van uit dat je bent gestart in de onze tuimel en stoeien groep, voor leerlingen van 4 tot en met 6 jaar. In deze groep leer je de basisbewegingen van judo en ju jutsu. Het accent ligt vooral op leren bewegen met plezier. En op ontdekken wat je in huis hebt, zodat je bijna vanzelf wat weerbaarder en zelfverzekerder wordt.

Met de streep examens ga je rustig vooruit in de tuimel groep. Je wordt steeds een beetje beter, doordat je veel en met plezier oefent.

‘Overstappen’ naar de jeugdgroep

Op een dag komt het moment waarop je van de tuimel groep mag ‘overstappen’ naar de jeugdgroep. In principe ben je in de jeugdgroep welkom vanaf je zesde jaar. Er zijn een paar situaties denkbaar waarin we uitzonderingen maken op deze regel:

  • Je bent wel zes jaar geworden, maar het is nog geen ‘logisch moment’ om over te stappen. Met een ‘logisch moment’ bedoelen we bijvoorbeeld de start van het seizoen in september, of meteen na de streep- of bandexamens in februari. Soms is het fijner om nog even in de tuimel groep te blijven, om vervolgens op zo’n logisch moment de overstap naar de jeugdgroep te maken. Je leraar overlegt hierover met jou en je ouders/verzorgers.
  • Je bent nog geen 6 jaar, maar je toont zodanige voortgang, leervermogen en inzet dat je beter op je plek bent in de jeugdgroep. De leraar bepaalt of je voor deze ‘vroege overstap’ in aanmerking komt, op basis van wat hij van je ziet in de les. Hij nodigt je dan uit om 3 lessen te komen proefdraaien in de jeugdgroep. Na die drie lessen bespreken we samen of je definitief in de jeugdgroep blijft. De beslissing hierover ligt wel altijd bij de leraar. Zolang je nog geen zes bent, kun je altijd terug naar de tuimelgroep, hetzij op eigen initiatief, hetzij op beslissing van de leraar. 
    Als je op basis van deze uitzonderingsregel in de jeugdgroep gaat trainen, dan moet je wel rekening houden met ons graden-systeem. Het kan gebeuren dat iemand die korter dan jij op judo of ju jutsu zit, sneller een ‘hogere’ graad haalt, omdat hij simpelweg ouder is dan jij. Dat heeft dus puur te maken met ons gradensysteem, dat is ingedeeld naar leeftijden. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen: de kwaliteit van jouw judo of ju jutsu is niet alleen afhankelijk van de band kleur om je middel of de streep op je band.

Op dit moment is de jeugdgroep dé groep voor iedereen van 6 tot 12 jaar, maakt niet uit op welk niveau je zit. We hebben dus relatieve beginners en relatief ervaren leerlingen in deze groep. Je krijgt wel zo veel mogelijk oefenstof op jouw niveau of net daarboven om aan te werken. In de aanloop naar examens werken we bovendien met richtlijnen voor iedere trainingsschema voor elke leerling, waarmee je precies kunt oefenen wat jij voor je volgende examen mag laten zien.

De extra examen les

Er is nog een moment waarop je binnen Budoclub Tryitout kunt deelnemen aan de examen les. Deze les sluit aan op de jeugdgroep en duurt ongeveer 60 minuten. We besteden diepgaander aandacht aan je technische vaardigheden, ook in de aanloop naar een graadexamen bij Budoclub Tryitout. Let wel: dit is een extra les. Je blijft dus ook trainen in de jeugdgroep.

Dit is hoe je judo of ju jutsu loopbaan eruit kan zien bij Budoclub Tryitout, interessant? Zet dan jouw eerste stap op deze mooie reis met een proefles.

Tot ziens in de dojo.