Probeer een Gratis Les

Budoclub Tryitout

Ju Jutsu agressie?

Geplaatst: March 15, 2020

In dit blog doe ik een hartstochtelijke poging om het imago van ju jutsu te verbeteren. Met enige regelmaat merk ik in de praktijk dat ju jutsu nog altijd een wat negatief imago heeft. Is ju jutsu zo agressief? Een voorbeeld uit mijn eigen ervaring.

Ik geef af en toe workshops ju jutsu als beweegles op basisscholen. Geweldig om te doen! Het is een verrijking op het reguliere beweegaanbod op school en een leuke manier om ju jutsu uit te dragen.

En toch… Praktisch elke keer komen er jongetjes de zaal in stuiteren met kreten als “Jeeej! We gaan knokken! We gaan vechten! Beuken!”

Ik weet dan al dat ik veel werk te verzetten heb om duidelijk te maken dat ju jutsu juist níet ‘knokken’, ‘vechten’ of ‘beuken’ is. Dom gezegd: knokken, vechten of beuken kan iedereen.  Daarvoor hoef je niet op ju jutsu. 

Natuurlijk: ju jutsu is een contactsport. We bedienen ons van oefeningen die lijken op vechten. En dat doen we juist om het ‘in het echt’ nooit te hoeven doen. ju jutsu gaat veel meer over beheersing, veiligheid, samenwerken en inzet dan over iets anders. Voordat ik die boodschap kan laten doordringen tijdens een beweegles, zijn we doorgaans al een flinke tijd verder…

Ongewenst of functioneel?

Knokken, vechten en beuken noem ik ‘onnodige en ongewenste agressie’. De agressie die je in een goede budo-dojo ziet, heeft een heel ander karakter. Dat is agressie die functioneel wordt ingezet, tijdens veilige oefeningen, met als doel om de beoefenaar juist te leren hoe hij zijn agressie kan kanaliseren. En hoe hij in geval van nood die agressie kan gebruiken om zichzelf en zijn dierbaren te beschermen, als de dojo in kwestie ju jutsu beoefent voor zelfverdediging. Dus: is ju jutsu zo agressief? Ja, maar altijd functioneel en beheerst.

Ikzelf en mijn collega-jujutusuleraren hebben nog altijd genoeg te doen om het imago van onze mooie discipline op te poetsen. Dat geeft niks, we doen het graag. Een van de beste manieren om dat te doen, is om de dojo-deuren altijd wagenwijd open te zetten voor iedereen die het eens wil proberen. Kom langs! Ervaar het zelf. Het kan overal, óók bij Budoclub Tryitout, dé vechtsport school voor Hardinxveld en omstreken.