Probeer een Gratis Les

Budoclub Tryitout

Veel gemaakte fouten bij boksen

Geplaatst: October 21, 2021

1. Je laat je armen hangen

Met stipt op nummer 1 is dat mensen hun handen niet continu omhoog houden en daardoor niet op tijd anticiperen op stoten. Wanneer je één of twee stoten hebt uitgedeeld laat je je armen vaak vallen, let maar op. Houd je armen de hele tijd hoog. Als het niet uit bescherming is, doe het dan om je armspieren te trainen.

2. Je ontspant niet

Boksen klinkt niet als een sport waar je heel erg tot rust kunt komen, en dat is het ook niet. Maar het is wel belangrijk om je schouders te ontspannen. Het kost veel onnodige energie om je schouders aan te spannen. Het maakt het ook lastiger om goed te vechten en vrij te bewegen.

3. Je focust te veel op kracht in plaats van cardio

Je hebt je kracht nodig, maar de meeste power komt uit je techniek en snelheid. Na 5 minuten boksen heb je al door dat je een goede conditie nodig hebt. Heb je die niet, dan lig je binnen no time aan het zuurstof en weet je wat je te doen staat: gas op die conditie van jou.

4. Je traint alleen op een zak

Een zak is ideaal om in je eentje op te trainen én ze slaan niet terug. Maar de variatie van oefeningen houd snel op. Het is veel beter voor je progressie om met iemand te trainen die weet hoe je moet boksen en die je kan uitdagen om verder te gaan. 

5. Je traint op je instinct, niet met aandacht

Een partijtje sparren voelt heel anders dan trainen op een zak. Met name de timing en verdediging is heel anders. Je moet er met je aandacht bij zijn en nadenken wat je doet. Het is een heel ander spel als iemand ineens terugslaat.

6. Je draagt geen bandage of onderhandschoenen

Je kunt veel blessures voorkomen door het juiste materiaal te dragen. Een bandage beschermt je handen, met name je knokkels en gewrichten. Het is belangrijk om ze strak genoeg om te doen zodat je goed beschermd bent, maar let op dat het niet de bedoeling is dat je vingers blauw aanlopen. 

7. Je hebt de verkeerde handschoenen

Basic handschoenen zijn heel licht en laten je snel bewegen, maar ze beschermen minder goed. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder een handschoen, hoe meer bescherming. Om pijnlijke blessures te voorkomen is het een aanrader om te investeren in goede handschoenen. 

8. Je voeten staan verkeerd

In de verdediging is het belangrijk om je zwakste kant naar voren te draaien. Rechtshandige boksers hebben normaal hun linkervoet, schouder en hand voor. Je kunt in deze houding met je sterke arm een onverwachte harde klap uitdelen aan je tegenstander. Je voeten moet je niet te dicht, maar ook niet te ver uit elkaar staan voor een stabiele houding. Dat is makkelijker om te draaien en bewegen.